Müzenin Yaratılış Süreci

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi,  Hasan Tonbul’un 30 senelik birikimini kapsayan özel bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. 2009 yılının Mayıs ayında Gürsel Tonbul’un teşviki ile taslak projenin hazırlığına başlanmış, Ekim ayında proje tamamlanmış ve Kasım ayında uygulamaya geçilmiştir. 2011 yılı Mayıs ayında “Oleatrium Sergi Salonu” olarak hizmete açılmış, 2012 yılında ise ‘özel müze’ statüsü almıştır.

Müze’nin ismi, köken olarak Latince olea (zeytin) ve atrium (avlu) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş ve ‘Zeytin Avlusu’ anlamına gelmektedir.

 Mimaride inşaat malzemesi olarak, sürdürülebilirlik teması ve orijinalli korumak adına çoğunlukla yerel ve orijinal olan çıkma veya söküm ürünler (harman tuğla-taş-ahşap vb.) tercih edilmiştir.

Dışarıdan bir zeytinyağı fabrikası görünümünde yapılan Müze, 3.000 m2 lik bir kullanım alanına sahiptir. Dış bahçe, iç bahçe, lobi ve 11 adet sergileme salonundan oluşmaktadır.

Lobi bölümü iki kısımdan oluşmaktadır. Hediyelik eşya, zeytinyağı, şarap gibi çeşitli ürünlerin satın alınabileceği bir müze mağaza ile çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir seminer alanı şeklindedir.

Sergileme alanları ise kronolojik olarak birbirini takip eder şekildedir. Ayrıca görsel ve estetik olarak ön plana çıkartılmayarak sergilenen objelerin varlığı ve bu objelerin bağlı olduğu dönemler vurgulanmak istenmiştir.

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. Webartuar